Tämä aihealue tuntuu olevan lähellä sydäntä aina vaan... :) Aikoinaan kirjoittelin listaa meidän perheen ekojutuista, ja nyt on sitten vuorossa meidän perheen säästöniksit, jotka tosin samalla ovat myös niitä ekojuttuja.

Taustaksi voisin vielä kertoa, että meillä eletään tällä hetkellä yhden opettajan palkalla, eikä muita tuloja ole. Ensi syksystä eteenpäin eletään kahden ihmisen opintotuilla.

Meillä siis kulutetaan hieman vähemmän rahaa mm. seuraavien seikkojen ansiosta:

- Leivotaan itse vaalea leipä (useimmiten)

Tällä tavalla meidän 2-henkinen perhe säästää yli 300 e vuodessa. Kun homman saa pyörimään, ei leipominen kerran-kaksi viikossa vie juurikaan ylimääräistä aikaa.

- Olen pidentänyt hiusten pesuvälejä ja vähentänyt shampoon käyttöä

Sen voi tehdä! Kokeilu kannattaa, ennen kaikkea hiusten voinnin vuoksi. Alunperin pesin hiukset joka päivä. Sitten siirryin pesuihin joka toinen päivä. Sitten joka kolmas päivä jne. Nyt ollaan tilanteessa, jossa pesen hiukset kerran viikossa reilusti laimennetulla shampoolla ja toisen kerran pelkällä vedellä.

Aikaa tuollainen pesuvälien pidentäminen vie, mutta onnistuu kyllä. Mulla meni aina muutama viikko, että hiukset tottu uuteen rytmiin. Kokonaisuudessaan tää muutos on vienyt varmaan n. vuoden. Kummallista mutta totta, että hiukset "sopeuttaa" rasvottumisensa pesujen mukaan. Mitä useammin pesee, sitä nopeammin rasvoittuu. Pesuvälien harventamisen myötä mun hiusten kunto on parantunut huomattavasti!

- Käydään kaupassa 2 kertaa viikossa, ostoslistan kanssa

Vähemmän kauppareissuja, vähemmän heräteostoksia, vähemmän bensakuluja! Enemmän suunnittelua, harkitummat ostokset.

- Korvataan osa lihasta kasviksilla

Meillä on viikossa vähintään yksi kasvisruokapäivä. Lisäksi ollaan vähennetty lihan määrää myös liharuoissa, ja korvattu osa siitä kasviksilla. Esim. jos normaalisti käyttäisin makaroonilaatikkoon 400g jauhelihaa, käytänkin nyt vain 250g ja 150g kasviksia, ja laitan loput lihasta pakkaseen.

- Käytetään kestotavaroita kertakäyttötavaroiden sijaan aina kun mahdollista

Tästä täällä ollaankin puhuttu. Siis kangasnenäliinoja, neulottuja/kankaisia tiski- ja siivousrättejä, kestositeitä, keittiöpyyhkeitä.

Meillä ainakin kyse on oikeestaan siis tosi pienistä jutuista. Niin kai se usein menee: helpoimmin rahaa ja ympäristöä säästää luopumalla turhista tai ylimääräisistä asioista. Usein siitä on sitten vielä muutakin hyötyä itselle, ja nää näkökohdat meillä onkin enemmän toimintaa ohjaamassa kuin rahan säästö. Se on enemmänkin vain mukava sivuvaikutus.