Miksi?
Vaikka ehkäisyyn ei olisikaan tarvetta, kannattaa omaan kroppaansa ja kiertoonsa tutustua! Itse olen ainakin huomannut, että tämänkaltaisen "itsetutkiskelun" myötä arvostus omaa kehoa kohtaan on lisääntynyt, ja itsestään tulee pitäneeksi vähän parempaa huolta. Esimerkiksi väsymys, stressi ja epätervellinen ruokavalio näkyvät helposti kiertohäiriöinä.

Kierron tarkkailun avulla voi myös saada edes vähän tolkkua epäsäännölliseen kiertoon. Epäsäännöllisessäkin kierrossa aika ovulaatiosta kuukautisten alkuun on normaalisti vakio (esim. mulla 12 päivää). Kun kiertoa seuratessaan havaitsee ovulaation, voi tämän perusteella määrittää seuraavien kuukautisten alkamisajan kohtuullisen aikaisin.

Erittäin hyödylliseksi kierron tarkkailu muuttuu, kun halutaan tulla raskaaksi. Hedelmöittyminen on mahdollista vain muutamana päivänä kuussa, joten näiden päivien tunnistaminen nostaa hedelmöittymisen mahdollisuutta.

Miten?
Tähän kysymykseen vastattiinkin jo tuolla luomuehkäisy-sivulla, mutta tässä vielä lyhyt kooste.
* Tarvitset: lämpömittarin, joka ilmoittaa tuloksen asteen sadasosan tarkkuudella
   kaavion, johon merkitset lämmönmittausten ja limantarkkailun tulokset
* Mittaa lämpö aina samaan aikaan aamuisin, ennen kuin nouset sängystä
* Tutki valkovuotoasi vähintään kolmesti päivässä; aamulla, päivällä ja illalla
Alkukierrosta lämpö pysyy matalampana ja nousee ovulaation jälkeen väh. 0,2 astetta (joillakin nousu tapahtuu portaittain, joillain kertahypähdyksellä). Lämpö pysyy kohonneena kuukautisten alkamiseen (tai loppumiseen asti). Jos olet raskaana, lämpö pysyy koholla. Valkovuoto muuttuu kierron aikana kuivemmasta kosteaksi ja liukkaaksi ja taas kuivemmaksi. Hedelmällisintä limaa esiintyy yleensä päivää-paria ennen ovulaatiota.

Koko kierron ajan epäsäännöllisesti heittelevä lämpökäyrä tarkoittaa, ettet todennäköisesti ovuloinut kierron aikana lainkaan. Mulle näin käy esim. jo mainittujen väsymyksen, stressin tai sairauden takia.