Mikä?
Luonnollinen perhesuunnittelu tai kotoisammin luomuehkäisy (englanniksi Natrual family planning=NFP tai Fertility awareness method= FAM) perustuu nimensä mukaan luonnollisuuteen, niihin lakeihin joiden mukaan naisen kroppa toimii.

Perusajatus on tunnistaa naisen kierron hedelmällinen vaihe, ja välttää rakastelua näinä päivinä. Hedelmällisen ajan tunnistaminen tapahtuu aamulämpöjen mittailun ja kohdun liman (=valkovuoto) tarkkailun avulla. Sekä lämpö että valkovuoto noudattavat yleensä selkeästi tunnistettavaa kaavaa, jonka avulla ovulaatio voidaan tunnistaa. Kierrosta hedelmällistä aikaa on n. 6 päivää, joihin varmuuden vuoksi lisätään muutama varopäivä hedelmällisen ajan molempiin päihin.

Miksi?
Nykyään meillä on käytössämme pillerit ja kierukat, jotka eivät vaadi juurikaan ajattelua, vaivaa tai rakastelusta pidättäytymistä. Miksei siis käyttää niitä? Itse lähdin etsimään vaihtoehtoja, koska en halunnut syödä hormoneja. Olen niitä aikanaan muutaman vuoden syönyt, enkä enää halua altistaa itseäni niiden vaikutuksille. Toki ne vaikuttavat haitallisesti myös ympäristöön. Kierukkaa en ollut vakavissani ehtinyt vielä harkita, ja NFP:n löytymisen jälkeen ei enää tarvinutkaan.

Eniten minuun vaikutti NFP:n luonnollisuus. Tässä ei toimita luontoa tai naisen kehoa vastaan, vaan hyödynnetään naisesta luonnostaan löytyvää järjestelmää. Luomuehkäisy ei siis myöskään aiheuta lainkaan sivuvaikutuksia. Toinen loistava puoli NFPssä on sen helppous. Lämmön mittaamisesta aamuisin tulee pian rutiini, ja limat kurkkaa näppärästi vessareissulla. Tärkeää on mielestäni myöskin itsetuntemuksen lisääntyminen :) Tarkkailun aloittamisen jälkeen on ollut ihana huomata, miten säntillisesti, ja myös herkästi, oma kroppa toimii! Mulla esim. stressi ja väsymys vaikuttavat kiertoon heti joko viivästyttämällä ovulaatiota tai jättämällä sen kokonaan pois. Viimeiseksi vielä: oikein käytettynä luomuehkäisy on tehokasta.

Miten?
Ennen kuin alkaa soveltaa NFPtä ehkäisyyn, on aiheeseen ehdottomasti perehdyttävä tätä blogia laajemmin. Aiheesta on kirjoitettu ainakin kaksi hyvää kirjaa:
  * CCL: The art of natural family plannig
  * Toni Weschler: Taking charge of your fertility
Näistä jälkimmäisen pitäisi ilmestyä myös suomeksi ensi vuoden puolella. Molemmat kirjat käsittelevät NFPn/FAMin lisäksi myös muita hedelmällisyyteen ja raskauteen liittyviä aiheita. Myös NFP and more -linkin takaa löytyy kattava englanninkielinen opas jonka avulla pääset alkuun.

 Tärkeintä osaa kierron tarkkailussa näyttelee aamulämpö. Aamulämpö mitataan nimensä mukaisesti aamulla ennen sängystä nousemista. Lämpö olisi hyvä mitata aina samaan aikaan, koska päivän mittaan lämpö nousee, ja jo tunninkin vaihtelu voi näkyä. Alkukierrosta lämpö pysyy yleensä matalampana ja nousee ovulaation jälkeen (väh. 0,2 astetta korkeammaksi kuin 6 edellisen päivän lämmöt) pysyen sitten korkeampana aina kuukautisten alkamiseen (tai jopa loppumiseen) saakka.

Lämmöt merkitään päivittäin käyräksi erilliseen kaavioon, jolloin niitä on helppo seurata. Yllämainituista kirjoista löytyy kaaviopohjia, eikä sellaisen tekeminen itsekään ole vaikeaa.

Lämpöjen lisäksi päivittäin seurataan myös valkovuotoa. Tarkkailu tulisi tehdä ainakin kolme kertaa päivässä: aamulla, päivällä ja illalla. Limat voidaan jakaa karkeasti kolmeen pääryhmään:
1. tahmea/rakeinen=ei hedelmällinen
2. kermainen/voidemainen= enteilee tai seuraa hedelmällisintä limaa
3. vetinen tai kananmunan valkuaista muistuttava venyvä ja erittäin hedelmällinen lima
Liman hedelmällisyys perustuu siihen, miten hyvin se pystyy pitämään siittiöitä hengissä. Mitä lähempänä siemennesteen koostumusta liman koostumus on, sitä paremmin se suojaa ja ravitsee siittiöitä. Limojen laatu merkitään samaan kaavioon kuin lämmötkin.

Hedelmällinen aika lasketaan alkavaksi kierron 5. päivän illasta ja loppuvan kolmantena iltana pysyvän lämmön nousun ja/tai neljäntenä iltana tyypin 3 liman viimeisen esiintymispäivän jälkeen, riippuen siitä kumpi osuu myöhäisemmäksi ajankohdaksi. Tapauskohtaisesti voidaan soveltaa muitakin sääntöjä, joita esitellään yllämainituissa oppaissa.