Oon törmännyt näihin kummajaisiin, neulottuihin tiskirätteihin, ennenkin amerikkalaisissa blogeissa, ja lähinnä ihmetellyt. Uusimmassa neulelehti Ullassa olleesta artikkelista luin ensimmäistä kertaa jonkun suomalaisen kokemuksia moisista. Pienellä tutkimuksella selvisi, muutamissa neuleblogeissa näitä on testailtu jo n. vuoden ajan hyvin kokemuksin.

2144075.jpg

Päätin sitten kokeilla minäkin, kun oli muutamia ylimääräisiä puuvillalankakeriä lankalaatikoissa. Nyt näitä rättejä on valmiina jo 3 ja yksi vielä puikoilla. Kaikkia valmiita on ehditty jo kokeilla, ja pakko myöntää: ne toimii! Neulepinta on mukavan karheaa, joten sillä lähtee ne vähän pinttyneetkin tahrat esim. hellalta kohtuullisen kivuttomasti. Puuvillaisella rätillä on myös hyvä imukyky, joten läikkyneiden kahvien kuivaaminen käy näpsäkästi. Hajuongelmaakaan näitä käyttäessä ei pääse syntymään, koska rätin voi heittää  pesukoneeseen juuri niin usein kuin siltä tuntuu. Kaapista vaan uusi ja puhdas rätti tilalle.

Sinällään tällainen kestävä ja pestävä rätti ei tietysti Suomessakaan ole mikään suuri uutuus. Epäilen, että nykyiset kertakäyttöiset (tai kai niitäkin voisi pestä, mutta enpä ole ainakaan itse koskaan vaivautunut...) rätit tuli markkinoille samoja aikoja paperinenäliinojen ja kertakäyttösiteiden ja -vaippojen yms. kanssa. Miehen isomummolassa on edelleen käytössä froteiset rätit keittiössäkin. Hyvin nekin toimii, jos ei neulomisesta perusta :)

Niin, ja nää rätit on siis nimenomaan siinä perinteisessä suomalaisessa tiskirättikäytössä, eli astiat pesen edelleen vaihtopääharjalla.