2021205.jpg

Siinä ne on, ensimmäiset itse tekemäni saippuat!
Ylimpänä on piparminttu-palmolivesaippua, keskellä vasemmalla kahvisaippua keittiöön poistamaan hajuja käsistä, keskellä oikealla maustesaippua ja alimpana kamomilla-kananmunasaippua.

En enää muista, missä päin nettiä törmäsin itse tehtyyn saippuaan ensimmäisen kerran, mutta innostuin heti. Syyslomaa vietin pääasiassa itsekseni kotona, joten silloin oli loistavaa aikaa kokeilla ja opetella. Yllättävän helppoa se sitten olikin! Yksinkertaisimmillaan saippuaan tarvitaan vain rasvaa, vettä ja lipeää eikä valmistaminen vie kaikkineen tuntiakaan. Piparminttusaippuaan lisäsin hieman eteeristä metsä-tuoksuöljyä , muissa en ole käyttänyt mitään keinotekoisia värejä tai hajusteita. Tänään kuitenkin lähti pieni tuoksuöljytilaus menemään tulevia "hemmottelusaippuoita" varten.

Innostuin käsintehdyistä saippuoista kahdesta, tai oikeastaan kolmesta, syystä. Ensiksikin siksi, että saippuan tekeminen itse on ympäristöystävällisempää kuin sen ostaminen valmiina kaupasta. Lisäksi saippua ylipäätään on ekologisempaa kuin esim. suihkugeelit. Toinen syy oli turvallisuus. Kun tekee saippuansa itse, tietää varmasti ettei se sisällä mitään turhia säilöntäaineita tai muitakaan kemikaaleja. Saippuasta saa tehtyä juuri sellaisen kuin haluaa ja tarvitsee. Kolmas syy oli ihan yksinkertaisesti käsillä tekemisen ilo :)!

Toistaiseksi tekemäni saippuat ovat lähinnä käsi- ja suihkusaippuoita. Suunnitelmissa on tehdä myös pyykki- ja tiskisaippuaa. Saippua toimii myös erinomaisesti siivouksessa, esim. uuninpuhdistus onnistuu mainiosti saippualla ilman sen ärhäkämpiä puhdistusaineita, kokeiltu on. Vinkkejä saippuan käyttöön siivouksessa ja muutakin tietoa saippuasta löytyy tältä sivustolta.

Käsintehdystä saippuasta ja sen valmistuksesta löytyy lisätietoja esim. Saara Kuhan nettisivuilta.